Pukeutuminen

Pukeutuminen Kiovan Rusinmaalla

Pukeutuminen tuhannen vuoden takaisella Kiovan Rusinmaalla perustuu muutamiin yksinkertaisiin vaatekappaleisiin, ja on tarvittaessa helppo toteuttaa hyödyntämällä olemassaolevia muinais- ja keskiaikavaatteita, yksinkertaisin ompelutöin ja pelinjohdolta tai kanssapelaajilta lainaamalla – kenenkään osallistumisen ei siis pitäisi jäädä propeista kiinni. Paneutuminen pukulähteisiin ja historiallisesti dokumentoituihin ratkaisuihin kannattaa, jos se tuo itselle iloa ja on näppärästi toteutettavissa ennen peliä, mutta varusteiden erityinen autenttisuus ei ole edellytys peliin osallistumiselle. Kysy rohkeasti apua tai lisätietoja!

Kankaat, materiaalit ja värit

Peliin soveltuvat parhaiten luonnonmateriaaliset kankaat: historiallisesti käytössä olivat pellava, villa ja silkki sekä pellavan rinnalla hamppu- ja nokkoskangas. Kalliiden itämaisten silkkien ja bysanttilaisten brokadien korvikkeena pelissä voi hyvin hyödyntää esimerkiksi tekokuituisia verhokankaita, ja puuvillaisetkin vaatteet käyvät. Kankaiden rinnalla vaatetuksessa voi käyttää (teko)turkista ja nahkaa.

Historiallisesti pellavaa käytettiin pääosin valkaistuna tai luonnonvärisenä eli vaalean ruskean ja harmaan sävyissä. Villaa ja silkkiä voitiin värjätä kirkkaisiinkin sävyihin: rikkaampien suosiossa olivat esimerkiksi punainen, purppura, sininen, vihreä, keltainen ja musta. Köyhempi väki hyödynsi kotitarpeina tuotetuissa arkivaatteissa villan luonnolliset sävyt valkoisen, harmaan ja vaalean ja tumman ruskean. Hieno villaverka, silkkikankaat ja brokadit olivat Kiovan Rusinmaalla tuontitavaraa idästä ja etelästä, mutta rikkaampi väki käytti niitä runsaasti.

Koristelumahdollisuudet ovat monipuoliset: erivärisestä kankaasta tehdyt reunustukset, koristenauhat, kasviaiheiset ja geometriset kirjonnat ja helmikirjailut.

Naisten pukeutuminen

Naisten vaatetuksen perusta oli yksinkertainen paitamekko, joita voitiin pukea useita päällekkäin. Alin kerros oli usein pellavaa, pitkähihainen ja -helmainen. Päällysmekkona voitiin käyttää myös lyhyempiä ja leveämpihihaisia malleja.

Jenni Lareksen yksityiskohtaiset ohjeet mekon tekemiseen: http://paholaisentyota.livejournal.com/11425.html

Nuoret, naimattomat naiset voivat käyttää alusmekon päällä yksinkertaista, hihatonta päällysmekkoa ja nauhavyötä. Poneva oli naineiden naisten vaatekappale, joka valmistettiin villasta tai pellavasta ja puettiin alusmekon päälle. Se saattoi koostua:
– kolmesta kangaskaitaleesta, jotka ommeltiin ylhäältä yhteen ja kiinnitettiin naruvyöllä
– yhdestä ylhäältä taitetusta kappaleesta koostuva puolihame, joka jätettiin edestä auki
– takaliinasta, kuten suomensukuisilla kansoilla

Pohdintaa ponevasta: https://malenkyy.wordpress.com/2014/02/17/ponyava-panova-panova-poneva-wrap-around-skirt/

Taiteilijan näkemys tytön ja naisen puvuista: http://tadarida.deviantart.com/art/Kiev-Rus-c-900-594235492

Alusmekon ja puolihameen lisäksi nainen voi käyttää puolihameen päällä lyhyempää paitaa tai tunikamaista lyhythihaista ja helmaista mekkoa. Olennainen osa pukeutumista on myös nauhavyö, ja naineet naiset käyttivät usein esiliinaa.

Lämpiminä päällysvaatteina käytettin svita- ja shuba-takkeja. Svita oli helmasta umpinainen ja ylhäältä napitettu takki, jolle ovat tunnusomaisia nauhakoristelut nappien kohdalla. Shuba puolestaan oli vuoritettu pitkä takki, jossa saattoi olla turkiskoristelut.

Ruhtinatar ja muut ylhäiset naiset pukeutuivat kalliista kankaista valmistettuihin päällyspukuihin (bysanttilainen dalmatika), jota voidaan käyttää joko vyötettynä tai vyöttämättä. Ylhäisönaiset voivat käyttää myös runsaasti koristeltua pyöreää kaulusta ja toiselta olalta kiinnitettyä viittaa.

Pyhän Sofian katedraalin fresko: https://en.wikipedia.org/wiki/Ingegerd_Olofsdotter_of_Sweden#/media/File:Daughters_of_Yaroslav_the_Wise.jpg

Hiusten annettiin kasvaa pitkiksi, ja niitä pidettiin leteillä. Nuoret naiset voivat käyttää hiusnauhaa, naineet naiset kulkivat aina pää peitettynä. Yksinkertaisinta on käyttää päähineenä huivia, joka voi olla pellavaa, ohutta villaa tai hienoa silkkiä. Muita päähinevaihtoehtoja ovat esimerkiksi turkislakki, karjalaisista kansanpuvuista tuttu kirjailtu sorokka-myssy ja erilaiset korkeat kika- ja kokoshnik-päähineet.

Miesten pukeutuminen

Miesten pukeutuminen on ollut melko samankaltaista koko pohjoisen Euroopan alueella: perusvaateparteen kuuluvat pitkähelmainen paita, vyö, housut, kengät ja viitta. Aluspaita oli usein pellavaa, päällysmekko villaa. Pääntiellä saattoi olla keskellä tai sivussa halkio, joka kiinnitettiin soljella, nyörillä tai napilla. Paidassa saattoi myös olla pieni pystykaulus. Nahkavyö oli olennainen osa miehen asua.

Housut olivat tavallisella kansalla usein kapeat ja yksinkertaiset, rikkaammilla leveät pussihousut. Pussihousujen kanssa voitiin käyttää säärikääreitä ja -siteitä.

Pussihousujen yksinkertaiset kaavat: http://www.alternaliv.se/histvarld/draekter/vkrigare/pdf/dvmpasbyxor.pdf

Päällysvaatteena voitiin käyttää svita-takkia ja viittaa. Oikealta olalta kiinnitetty pitkä, puolipyöreä ja näyttävästä kankaasta tehty viitta kuului erityisesti ylhäisten miesten ja naisten asuun.

Esimerkkejä miesten takeista: http://matsukazesewing.blogspot.fi/p/project-gallery.html

Pyhät Boris ja Gleb esittelevät viittamuotia: http://russiapedia.rt.com/prominent-russians/religion/stboris-and-gleb/

Päähineiksi käyvät erilaiset turkislakit ja villamyssyt.

Papisto

Konstantinopolista saapuneet papit voivat pukeutua valkoiseen mekkoon tai kaapuun ja edestä umpinaiseen phelonion-viittaan, joka voi olla yksinkertaisen musta tai korkea-arvoisemmilla pappishenkilöillä myös kuviollista kangasta. Munkkien ja nunnien kaapu on musta, ja nunnat käyttävät myös mustaa huntua.

Ks. esim. Ravennan mosaiikki https://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_of_San_Vitale#/media/File:Meister_von_San_Vitale_in_Ravenna_003.jpg tai Johannes Chrysostomuksen pergamentti https://en.wikipedia.org/wiki/File:Meister_der_Predigtsammlung_des_Heiligen_Johannes_Chrysostomus_001.jpg

Jalkineet

Kengiksi sopivat erilaiset nahkatossut ja saappaat. Köyhemmän väen työkenkinä käytettiin myös tuohijalkineita kuten virsuja.

Lisätietoja

Laaja SCA-sivusto keskiajan venäläisestä pukeutumisesta ja elämästä: http://sofyalarus.info/Russia/

Puvustuskuvia

Varakas talonpoikaisnainen on pukeutunut runsaasti kirjailtuihin valkoisiin mekkoihin, nauhavyöhön ja koristeltuun, edestä korotettuun myssyyn.
Muodikas kaupunkilaisnainen käyttää turkiksilla reunustettua brokadikankaista shuba-takkia. Päässään hänellä on huntu, turkislakki ja ohimokorut.

Kuva: Mira Strengell

Ruhtinattaren puku on koristettu levein kirjotuin koristeraidoin, ja päällysvaatteenaan hänellä on kuviosilkkinen takki. Ruhtinattaren päässä on huntu ja korkea kokosnik-päähine.

Mies on sisällä aluspaitaisillaan. Paidassa on pieni pystykaulus ja kirjailuja. Jalassaan hänellä on pussihousut ja paidan päällä nahkavyö, jossa roikkuu pusseja ja puukkoja.
Talonpoikaismiehellä on yksinkertainen villainen mekko, jonka hihansuut ja kaulus on koristettu nauhalla, nahkavyö ja turkislakki.
 Soturi on pukeutunut siniseen villaiseen svita-takkiin ja kapeisiin housuihin.
 Silkkinen päällystakki ja näyttävä helavyö pronssiheloin koristeltuine laukkuineen ovat tämän juhla-asuisen kauppamiehen tunnusmerkit. Jalassa törkeän leveät pussihousut, säärikääreet ja nahkatossut. Päässä karvalakki, kaulassa sekä risti- että ukonvasara -riipukset.